Resepi Idli (Kuih beras kukus)
Bahan-bahan:
300 gm beras
250 gms kacang dal hitam
2 sudu makan nasi
Secubit garam
Cara penyediaan:
1. Rendam beras dan kacang dal secara berasingan selama 4-5 jam.
2. Kisar beras dan nasi sehingga halus. Kemudian kisar kacang dal sehingga halus secara berasingan.
3. Satukan beras dan kacang berserta garam. Gaul sebati.
4. Tuangkan campuran ke dalam acuan kecil dan kukus sehingga masak anggaran selama 20 minit. Sedia untuk dihidangkan bersama kuah kari atau acar.Idli juga berasal dari India.Idli mempunyai banyak jenis. Contohnya, sanna,rave atau sambar idli.Ia dimakan sebagai sarapan pagi ataupun sebagai makanan ringan.Makanan ini sering dihidang dengan sambal dari buah-buahan,sambar dan lain-lain.Bahan utamanya ialah vigna mungo dan nasi.
No comments:
Post a Comment